Kuchnia
charakterystyczną dla Wenezueli potrawą jest hallacas. Składa się ona z nadzienia różnych rodzajów duszonego mięsa zawiniętego w kukurydziane placki. Gotuje się je w wodzie, owinięte w liście bananowca. Hallacas podaje się zwykle z szynką i pieczywem. To tradycyjne danie głównie przygotowywane na święta Bożego Narodzenia. Inna narodowa potrawa to pabellón criollo, którą przygotowuje się z mięsa wołowego, czarnej fasoli, ryżu, sera i pieczonych bananów.
Napoje
w Wenezueli pije się dużo kawy z ekspresu, soków owocowych rozcieńczonych wodą, oraz mleczne koktajle. Wśród napojów alkoholowych popularne jest piwo. Z mocniejszych alkoholi pija się rum.
W restauracji
w miastach jest dużo lokali gastronomicznych. Turyści mogą skorzystać z lokali, które oferują tak zwane menu dnia - są to zestawy składające się z zupy, drugiego dania i są stosunkowo niedrogie. Bardziej wymagający turyści wybierają droższe restauracje. Wszędzie za obsługę dolicza się do rachunku 10% napiwku. W droższych restauracjach, jeśli jesteśmy zadowoleni, wypada zostawić dodatkowy napiwek.
Bezpieczeństwo
Wenezuela nie należy do krajów bezpiecznych. Należy uważać na bagaże i dokumenty. Poza kurortami nie należy przemieszczać się samotnie ze względu na działalność grup przestępczych.