Kuchnia
chińska kuchnia to ogromny wybór różnorodnych potraw. Na powstanie tradycyjnej kuchni, ogromny wpływ miały warunki naturalne. Częste klęski żywiołowe i nie urodzaje spowodowały, że ludzie musieli nauczyć się oszczędzania. Powstawały coraz to nowsze, skromniejsze, a przy tym szybsze do przyrządzenia potrawy. Społeczeństwo chińskie przywiązuje ogromną wagę do tego co je. Podstawowym produktem jest ryż, mięso, ryby, soja oraz warzywa. Spośród mięs Chińczycy najczęściej spożywają drób oraz wieprzowinę. W wielu regionach prawdziwym przysmakiem są: rosół z psa, borsuka, potrawy z żółwi i węży. Słynną, tradycyjną potrawą chińską jest kaczka po pekińsku. Przyrządzenie jej zajmuje aż 60 dni. W potrawach chińskich ważną rolę odgrywają korzenie lotosu, tofu, wodorosty, grzyby, oraz różnorodne przyprawy (głównie imbir). Chiny słyną również z potraw na bazie ryb oraz owoców morza. Warto spróbować pysznych węgorzy, soczystego karpia, krewetek oraz kraba. Oczywiście będąc w tym kraju nie można zapomnieć o sajgonkach, pierożkach oraz tropikalnych owocach (papaja, guawa).
Napoje
w Chinach narodowym napojem jest herbata, którą podaje się do każdego posiłku. Często Chińczycy dodają do herbaty suszone owoce, zioła i płatki kwiatów. Parzenie herbaty jest rytuałem, tradycją przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Do posiłków podaje się również wino ryżowe.
Pamiątki
sklepy czynne są w godzinach od 8.00 do 21.00. Podróżując po Chinach wielokrotnie można natknąć się na targi, na których za niewielkie pieniądze można kupić np. ceramikę, biżuterię, wyroby z jedwabiu oraz kaligrafię. Należy uważać, ponieważ wielu handlarzy sprzedaje tanie podróbki markowych produktów.
Przy stole
jedząc pałeczkami w towarzystwie Chińczyków należy pamiętać, aby podczas rozmowy czy sięgania po inne danie, nie trzymać pałeczek w ręku.
Powitanie
nie należy pierwszemu wyciągać ręki na przywitanie, lepiej zaczekać na gest ze strony Chińczyka. Wielokrotnie przywitanie to tylko skinienie głowy, lub lekki pokłon. Podczas przywitania w złym tonie jest patrzeć w oczy, należy spuścić wzrok.